27 Ağustos 2013 Salı

KIZKARDEŞİMİN NİŞAN BOHÇASI

Bizim geleneklerimizde Nişan'dan önce Gelin için hazırlanan bohçalar sunulur.
Geçen hafta Cuma günü Ziynet'e Damat tarafından gelen Bohçalar...



Lavanta torbaları...



 
Bohçalar birer birer bu masada açıldı.




Makyaj malzemelerinin olduğu kutu


 
Damat'ın Feride teyzesinin el emeği göz nuru olan  Havlu




 



 
 Damat'ın Feride teyzesinin el emeği göz nuru havlular...

 
 

 
Damat'ın Annesinin yaptığı iğne oyalı Tülbentler...
 



 
Damat'ın Fadime teyzesi ve Behiye teyzesinin yaptığı Lavanta keseleri ve sabunlar...




 
Büyük bir özenle hazırlanmış bir bohça getirildi. Hepsi el emeğiyle birer birer yapılmış çok kıymetli ürünler.Bu bohçada emeği geçen başta Damat'ın teyzeleri olan Fadime,Behiye ve Feride'ye çok çok teşekkür ederim.
 
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN...
 

16 Ağustos 2013 Cuma

ŞEFTALİLİ REVANİ

Şerbetli bir tatlı.İlk kez denedim.Benim gibi şerbetli tatlı seviyorsanız deneyin.Sofra dergisinden yararlandım.

 
ŞEFTALİLİ REVANİ
 
 
MALZEMELER:






  • 3 adet büyük boy şeftali
  • 5 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım Türk kahvesi fincanı eritilmiş tereyağı
  • Bir buçuk Türk kahvesi fincanı irmik
  • 1 Paket kabartma tozu
  • Bir buçuk Türk kahvesi fincanı un
 
Şerbeti için:

 

  • İki buçuk su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

 

YAPILIŞI:
Revani için yumurta ve tozşekeri derin bir kaba alıp,mikserle 3-4 dakika çırpın.Tereyağı ve irmik ilave edip,çırpmaya devam edin.Kabartma tozu ve un ekledikten sonra tüm malzeme özleşene kadar 1-2 dakika daha çırpın.En son kabukları soyulup,küp doğranmış şeftaliyi katıp,şöyle bir karıştırın.30*30 cm'lik yağlanmış kare bir kalıba boşaltın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbet için su ve toz şekeri,şeker eriyene kadar kaynatın.Limon suyunu ilave edip,bir taşım daha kaynatın ve soğuması için kenara alın.Soğuk tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirin ve dilimleyin.Dondurmayla servis yapın.
 
 
 







 







 
 
 

14 Ağustos 2013 Çarşamba

PATLICANLI BÖREK

Sofra dergisinde görüp yaptığım bir lezzet. Denemenizi tavsiye ederim.


 
 
 


MALZEMELER:


Hamuru için:



  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağu su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un

iç malzeme için:






  • 4 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz,karabiber,pulbiber

Yufkalara sürmek için:
 
  • 125 gram eritilmiş margarin
Üzerine:
 
  • 2 adet yumurta sarısı
  • çörekotu,susam
 
 
 
YAPILIŞI:
Hamur için yumurta,sıvıyağ,sirke,yoğurt,su ve tuzu yoğurma kabında iyice karıştırın.Kabartma tozu ve unu azar azar ilave edip,yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin.
 
İç malzeme için patlıcanları alacalı soyun ve küp şeklinde doğrayın.Acısını almak için tuzlu suda 20 dakika bekletin ve elinizle sıkıp kağıt havlu üzerine çıkarın.Kabuğu soyulmuş domates,kırmızıbiber ve sivribiberi küp şeklinde doğrayın.Kıyılmış soğanla birlikte yağı bir tavaya alın.Soğan pembeleşinceye kadar kavurun ve ardından sırası ile biber,patlıcan ve domatesi ekleyin.Birkaç kez karıştırdıktan sonra baharatları ilave edin ve sebzeler yumuşayana kadar kavurup,soğuması için bir kenara alın.
 
Dinlenen hamuru altı eşit bezelere ayırın ve her birini unlanmış tezgah üzerinde oklavayla yufka inceliğinde açın.Eritilmiş margarini fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün ve iç harçtan koyup, iki parmak genişliğinde rulo biçiminde sarın.(Rulonun katı dört veya beş kattan oldu.)Yufka ve iç harç bitene kadar devam edin.Börekleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve üç parmak aralıklarla kesin.Çırpılmış yumurta sarısı sürüp,çörekotu-susamı serpin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 
 
 
 
AFİYET OLSUN. 
 
 
 
 
 
 

 





 



















 
 
Hakan'ın hamur açması...