16 Kasım 2013 Cumartesi

SİLORİ(ZİRON)

Handan arkadaşımın bir tarifini paylaşmak istedim.Giresun'un yöresel tatlarından biri olan ''Silori'yi bugüne kadar denememiş olanlar varsa denemenizi tavsiye ederim.Aslında kurutulmuş yufkadan yapılır.Ama ben hazır yufkadan yapıyorum.Bazende yufkayı hazırlayıp fırında pişiriyorum.Soğuduğu zamanda poşete koyup deepfreeze kaldırıyorum.Yapacağım zaman büyük kolaylık oluyor.Tavsiye ederim.


MALZEMELER:

  • 4  tane yufka
  • 700-800 gr bonfile veya tavuk göğsü
  • 500 gr yoğurt
  • isteğe göre sarımsak
  • tereyağı-pulbiber

Yufkanın bir tanesini masanın üzerine serin.Önce ikiye katlıyoruz,sonra oval ucundan düz kenara doğru tekrar katlayın.Katladığınız yufkanın aralarına su serpiştirin.Rulo haline getirin ve 1-1,5 cm kalınlığında dilimler halinde kesin.Kestiğiniz dilimleri dik olarak tepsiye dizin.Bu işlemi yufkalar bitene kadar devam edin.

180 derece fırında yufkalar kızarana dek pişirin.

Yufkalar ılınınca üzerlerine sıcak tavuk suyunu gezdirin.Parçalanmış tavuk etlerini yufkaların üzerine yerleştirin.

Yoğurdun içine dövülmüş sarımsağı ilave edin.

Tavada tereyağını eritin ve pul biberi ekleyin.

Yoğurdun üzerine tereyağı-pulbiberi gezdirin.

AFİYET OLSUN.




 





















13 Kasım 2013 Çarşamba

PATLICAN SALATASI


MALZEMELER:

  • 6 adet patlıcan
  • 3-4 adet kırmızıbiber
  • 400-500 gr yoğurt
  • sarımsak
  • tereyağı-pulbiber

YAPILIŞI:

Patlıcanları ve kırmızıbiberleri közde pişirin.Közlenen patlıcan ve biberleri ince ince kıyın.İçine hazırlamış olduğunuz sarmısaklı-yoğurdu katın.Tuz ekleyin.İyice karıştırın.

Üzerine tereyağı-pulbiberi ocakta yakın.Patlıcanların üzerine dökün.

AFİYET OLSUN.












RENKLİ KANEPELER

RENKLİ KANEPELER



MALZEMELER:

  • Tost ekmeği
  • Kahvaltılık Sos
  • Siyah zeytin ezmesi
  • Kahvaltılık lor peyniri
Süslemek için:
  • Çörekotu
  • Ceviz içi
  • Kırmızıbiber
  • Yeşil biber
YAPILIŞI:

Tost ekmeklerini üçgen şeklinde kesip,üzerlerine dilediğiniz miktarda kahvaltılık sos,zeytin ezmesi,lor peyniri sürün.Çörekotu,ceviz,kırmızıbiber,yeşil biber ile süsleyip servis yapın.

AFİYET OLSUN.



3 Kasım 2013 Pazar

HINGEL

Sivas yöremizin ''HINGEL''i.Yapmaktan ve yemekten zevk aldığım lezzet.


 
 
 
HINGEL
 
 
MALZEMELER:
 
 
  • 1 tane yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un
  • hamuru açmak için 2 yemek kaşığı un
İÇ HARÇ İÇİN:
 
  • 3-4 tane patates
  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası + 1 yemek kaşığı biber salçası
  • kekik,nane,tuz
YAPILIŞI:
 
Öncelikle patatesleri küp şeklinde doğrayarak tencereye su ekleyin. Patatesleri haşlayın.Patatesler haşlandıktan sonra suyunu süzün ve çatalla ezin.
 
Tencereye sıvıyağ ekleyerek doğranmış soğanı pembeleştirin.Salçayı ilave edip karıştırın.Ezilmiş patatesleri koyun.Baharatlarını ilave edip karıştırın.Altını kapatın.Bir kenarda soğumaya bırakın.
 
Hamuru için: Yoğurma kabına yumurtayı ve suyu ilave edin.Tuzu koyup karıştırın.En son unu ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
 
Hamuru unlanmış bir tezgahta açın.Mantı hamurundan biraz kalın olsun.Açılan hamuru bardak yardımıyla yuvarlak şekil çıkartın.
 
Yuvarlak olan hamurların içine hazırlamış olduğunuz iç harçtan koyun.Elinize alın.Hamurun arkasından başlayarak bir sağdan bir soldan tutturarak zigzag şeklinde devam edin.En son bitiş yerine geldiğinizde hepsini en son tutturup yapıştırın.unlanmış bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin.
 
Tencereye bol su koyun.Su kaynasın.Kaynayan suya hamurları koyun.Hamurları 5-8 dk kadar haşlayın.süzgeçle süzerek bir kaba alın.
 
Üzerine tereyağ ve pulbiber ekleyerek servis yapabilirsiniz.
 
AFİYET OLSUN.