29 Nisan 2014 Salı

BROWNİ KURABİYE

Tadı nefis bir kurabiye...


 MALZEMELER:

125 gram margarin(oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un

Şerbet için:

3 çay bardağı su
3 çay bardağı toz şeker

HAZIRLANIŞI:

ilk önce şerbet için küçük bir tencereye su ve şekeri koyarak 7-9 dakika kaynatın.Sonra ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.

Yoğurma kabına tereyağ,sıvıyağ,şeker ve yumurtayı  koyarak karıştırın.

Un,vanilya,kabartma tozu ve kakaoyu ekleyerek yumuşacık bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp,elinizde yuvarlayın.

Yuvarladığınız kurabiyeleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

175 derece ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.

Kurabiyeler piştikten sonra 5 dakika bekletin.Sıcaklığı geçince soğuk şerbetin içine teker teker atın.Çok az bekletip çıkarın.

Kurabiyeleri tepsiye dizin ve kalan şerbeti üzerine gezdirip üzerlerini kapatın.

Şerbetini tamamen çekince ,üzerini istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.


















 

































 


HAŞHAŞLI BURMA BÖREK

Muhakkak denenmesi gereken böreklerden birisi.Haşhaş seviyorsanız muhakkak deneyin...

 

MALZEMELER:

1 paket yaş maya (42 gr)
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
5-6 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

1,5 su bardağı dövülmüş haşhaş
yarım su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI:

Büyük bir kaseye yaş mayayı.şekeri ve ılık suyu koyup karıştırın.Sütü boşaltın.

Unu ve tuzu ekleyin.

İyice yoğurun.Yumuşak bir hamur olsun.

Hamuru mayalanması için üstünü  bezle örterek bir kenarda bekletin.

Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya ayırın.

Bezeleri üçer üçer 2 gruba ayırın.

Bezeleri tatlı tabağından biraz büyük açın.Birinci bezenin üzerlerine 2 yemek kaşığı haşhaşlı karışımdan sürün.ikinci açılmış bezeyi koyun.Haşhaşı sürün.Üçüncü açılmış bezeyi koyun.Beze  3 kat olunca yavaşça oklavayla açılır.Yine haşhaşı sürün.

Açılan bezeleri ortadan bıçakla kesin.

Kesilen hamuru diğer yarısının üzerine yerleştirin.

3 parmak genişliğinde şeritler kesin.

Hamurun bir ucundan tutup bir elinizle sağa bir elinizle sola çevirerek hamur burularak uzatılır.

Şeritler bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayın.

Daha sonra kalan üç bezede aralarına haşhaş sürerek diğer üç  bezedeki işlemleri tekrarlayın.

Hamurları yağlanmış tepsiye yanyana dizin.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.













Mutfaktaki yardımcım yine iş başında...











 
 

 

22 Nisan 2014 Salı

BULGURLU SULU KÖFTE

Bu köfteli çorba küçüklüğümün yemeği.Annemin sık sık yaptığı ve bizim de çok sevdiğimiz yemeklerdendi...

Bunu mutlaka denemelisiniz...



MALZEMELER:
  • 500-600 gram köftelik kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • nane,kekik,kimyon
  • tuz
  • 3 yemek kaşığı un

Tenceredeki sosu için:
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates-biber salçası karışımı
  • nane
  • 4 su bardağı su
YAPILIŞI:

Bir kaba kıymayı,ince doğranmış soğanı,ince bulguru,yumurtayı ve baharatlarını ekleyip yoğurun.

Sonra un ilave edip elinize çok az su ilave ederek yoğurun.

Küçük yuvarlak köfteler hazırlayıp un karışımlı kaba koyun.(köfteler birbiriyle yapışmasın diye).

Tencereye sıvıyağ ekleyip,salçaları ilave edin ve kavurun.Naneyi ekleyin.

Tencereye su ilave edin ve kaynasın.

Su kaynadıktan sonra köfteleri koyun.25-30 dakika pişirin.

AFİYET OLSUN.