14 Ağustos 2013 Çarşamba

PATLICANLI BÖREK

Sofra dergisinde görüp yaptığım bir lezzet. Denemenizi tavsiye ederim.


 
 
 


MALZEMELER:


Hamuru için:



  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağu su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un

iç malzeme için:






  • 4 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz,karabiber,pulbiber

Yufkalara sürmek için:
 
  • 125 gram eritilmiş margarin
Üzerine:
 
  • 2 adet yumurta sarısı
  • çörekotu,susam
 
 
 
YAPILIŞI:
Hamur için yumurta,sıvıyağ,sirke,yoğurt,su ve tuzu yoğurma kabında iyice karıştırın.Kabartma tozu ve unu azar azar ilave edip,yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin.
 
İç malzeme için patlıcanları alacalı soyun ve küp şeklinde doğrayın.Acısını almak için tuzlu suda 20 dakika bekletin ve elinizle sıkıp kağıt havlu üzerine çıkarın.Kabuğu soyulmuş domates,kırmızıbiber ve sivribiberi küp şeklinde doğrayın.Kıyılmış soğanla birlikte yağı bir tavaya alın.Soğan pembeleşinceye kadar kavurun ve ardından sırası ile biber,patlıcan ve domatesi ekleyin.Birkaç kez karıştırdıktan sonra baharatları ilave edin ve sebzeler yumuşayana kadar kavurup,soğuması için bir kenara alın.
 
Dinlenen hamuru altı eşit bezelere ayırın ve her birini unlanmış tezgah üzerinde oklavayla yufka inceliğinde açın.Eritilmiş margarini fırça yardımı ile yufkanın üzerine sürün ve iç harçtan koyup, iki parmak genişliğinde rulo biçiminde sarın.(Rulonun katı dört veya beş kattan oldu.)Yufka ve iç harç bitene kadar devam edin.Börekleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve üç parmak aralıklarla kesin.Çırpılmış yumurta sarısı sürüp,çörekotu-susamı serpin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 
 
 
 
AFİYET OLSUN. 
 
 
 
 
 
 

 





 



















 
 
Hakan'ın hamur açması...







 





 

 

Hiç yorum yok: